Прессъобщение – Курс по колянно ендопротезиране във ВМА – София

ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ  

София 1606, бул. “Г.Софийски” №3
Тел.: (+359 2) 922 5861
Факс: (+359 2) 922 5637

На 7 ноември 2016 година в Клиника по артроскопска травматология на ВМА се проведе еднодневен курс по колянно ендопротезиране съвместно с представителя на швейцарската фирма Mathys – Медицинска Техника Инженеринг.

Направиха се 2 оперативни интервенции по тотална смяна на колянната става, които екип от ВМА извърши заедно с водещия коленен хирург от Чехия проф. Павел Кубат. В демонстрацията на живо взеха участие коленни хирурзи от София и страната за обмен на опит с екипа на ВМА и проф. Кубат.

Ендопротезирането на колянната става е основен метод на лечение на напредналата артроза на коляното. Счита се, че до 2030 година броя на пациентите, на които се поставя колянна става в световен мащаб ще нарастне с 600%. На все по – млади и активни пациенти се налага да бъде подменена колянната става. Повишените изисквания към хирурга и имплантите за тези болни налагат непрекъснато усъвършенстване на оперативните техники и дизайна на коленните стави. Тези факти заедно с иновационната дейност на Матис Швейцария дават възможност на българите за това да имат качествен и достъпен имплант.

Поради тези факти посещението на извесни и световнопризнати хирурзи в областта на колянната хирургия като проф. Кубат в водещ център по колянна хирургия – Клиниката по артроскопска травматология на ВМА предизвика очакван интерес към събитието и такъв тип мероприятия вдигат нивото на колянното ендопротезиране сред ортопедичната общност в нашата страна.

Галерия

Снимки: Здравен навигатор.