Изкуствена колянна става

Колянната става е една от най-сложно устроените и най-натоварени стави в човешкото тяло. Когато поради травма, артрит или естествено износване нейните структури бъдат нарушени, се стига до остра болка, скованост, силно ограничаване обема на движението и инвалидизиране. Тогава се налага смяна на естествената с изкуствена колянна става.

Какво представлява модерната изкуствена колянна става

Тя е сложен имплант, чиито съставни части повтарят функциите на естествените структури на коляното. За изработката им се използват високоспециализирани метални сплави и пластмаси (полимери). Материалите, освен здравина и устойчивост на износване, се характеризират с висока биосъвместимост и поносимост от човешкия организъм.

Особености на поставянето на изкуствена колянна става

Когато е възможно, се предпочита частично протезиране, при което се заместват само увредените елементи на ставата. Най-често и най-резултатно е тоталното ендопротезиране, при което се имплантира цяла изкуствена колянна става. Така се подменят всички повърхности – пателарната, бедрената и пищялната. Функциите на менискусите се поемат от специални пластмасови елементи – инлеи.

За златен стандарт при поставянето на колянна протеза се смята фиксирането ѝ с разработен за целта костен цимент, който гарантира надеждно свързване на импланта с костта. Една от най-често използваните колянни стави е BalanSys PS.